Calakmul

Wij dachten dat wij alles gehad hadden, maar het kan altijd nog erger. Qua wegen dan. Na een Babylonische spraakverwarring met de hotelreceptioniste omdat Oscar het hotel had geboekt op de verkeerde datum (gelukkig hadden ze nog een plekje!), was het bijna zover. We mochten Xpujil ontdekken! Dit kleine dorpje waar amper toeristen, dus er is amper iets. Eén restaurantje, één winkeltje, meer heb je ook niet nodig als je er woont, maar na een kwartier heb je het wel gezien. Snel maar wat gegeten, want de volgende ochtend stond het daadwerkelijke reisdoel op de planning.

Calakmul. Dit onbekende en moeilijk bereikbare gedeelte van de Maya tempels wordt door de meeste toeristen overgeslagen. Dat heeft twee redenen. 1: het ligt echt in het midden van nowhere. Vanaf de grotere toeristensteden is het meer dan 6 uur rijden en 2. De wegen ernaartoe zijn bar en bar slecht. Het gebied kent meerdere checkpoints waar je toegang mag betalen. En na checkpoint wordt de weg steeds slechter en slechter. Over de laatste 20 kilomter doe je ongeveer een uur, omdat er in de weg zoveel putten en scheuren zitten, dat je wel moet zigzaggen en heel, heel langzaam rijden.

Maar dan heb je ook wat! Calakmul is een van de hoogste tempels die wij beklommen hebben en als je eenmaal boven bent, dan heb je een geweldig uitzicht over de jungle! Je kunt zover kijken, dat je zelfs Guatemala kan zien.