Smeergeld in Cancun

De eerste volle dag in Mexico! Na ons ontbijtje met tortilla’s en fruit was het tijd om zo snel mogelijk naar het eiland Holbox te moven. Om dat te bewerkstellen hadden wij een auto gereserveerd bij Hertz. Kan makkelijk via de website van hun, en met een beetje goed zoeken kun je korting op korting stapelen, waardoor het een stuk goedkoper zou moeten zijn.Thuis heb ik natuurlijk alles netjes ingevuld via de website. Echter in het hokje van Hertz, werd de gehele reservering opnieuw ingevoerd in de computer wat met ferme toetsaanslagen ging. Het toetsenbord is geen lang leven beschouwd denk ik.Na een uurtje alle deukjes en krasjes gefotografeerd en gedocumenteerd te hebben, konden wij eindelijk weg rijden. Ik wilde een Volkswagen Jetta, maar deze kwam zonder cruise control. Of de medewerker loog, of wilde van zijn Nissan Versio af, maar die had iig cruise control.Na weer even te moeten wennen aan een automaat in plaats van schakelbak, reden we naar het hotel. En omdat wij niet geheel aan het opletten waren, reden wij een heel klein beetje tegen het verkeer in, om zo dicht bij het hotel te parkeren. Uiteraard zag oom agent dat meteen, en zetten zijn motor achter onze auto zodat wij niet weg konden rijden.Meteen gijzelde hij mijn rijbewijs. En uiteraard sprak hij geen Engels. Hij vroeg of wij een medewerker van ons hotel konden halen, om te vertalen. Na een lang en serieus gesprek dat ik maandag mijn rijbewijs kon halen bij het politiebureau zodat is zeker wist dat ik hem zou betalen, vroeg hij of wij hem nodig hadden. Domme vraag, want wij zaten in de auto toen hij ons aantrof. Wat waren onze plannen? Nou, we gaan toeren enzo. Ow, en hebben jullie hem direct nodig? Na al die vragen begon de agent nog serieuzer te kijken en begon een lang gesprek met de hotel medewerker. Hij pakte een stapel rijbewijzen uit zijn binnenzak om te laten zien dat hij echt ons rijbewijs zou innemen. Alleen toen overspeelde hij zijn hand. Waarom heeft ie 20 rijbewijzen bij zich? En waarom was een deel helemaal vervaagt? Meneer speelde een spelletje!En toen kwam de aap uit de mouw. Hij kon ons matsen met een officiële waarschuwing! Uiteraard als we direct een deel van de boete konden betalen, dan was er niets aan de hand. Uiteraard ging dat niet midden op straat, nee dat moest in het hotel gebeuren en wij moesten het geld aan de hotel medewerker geven. Die stopte het vervolgens in een sigarettenpakje die hij op de motor legde. Uiteraard wilde meneer agent nog even laten weten dat hij het goed bedoelde en ons een les wilde geven over de verkeersregels van Mexico.40 euro lichter en een ervaring rijker gingen wij maar snel op pad. Autorijden op zich is een hele gave hier. Wegen zijn slecht onderhouden, weinig verkeersborden en iedereen rijdt stelselmatig te hard. In elk dorp liggen er overal verkeersdrempels om zo de snelheid omlaag te houden. Met als gevolg dat iedereen nog steeds snel rijdt, daarna vol in de ankers gaat om met 10km per uur de drempel te nemen. Om dit te voorkomen bouwen ze er een politie hokje bij met bromsnor om iedereen in de gaten te houden. De meeste vinden hun krantje of telefoon interessanter…Eenmaal in Holbox aangekomen wacht een waar eilandgevoel. Lekker de hele dag sloffen op slippers of de zee in. Morgen gaan we een dagje bakken in de zon en dinsdag gaan wij op zoek naar de walvishaaien!