Onderweg naar Hpa-an

Onze eerste reisdag! Dat betekent vooral veel in de auto zitten en kijken hoe het landschap verandert. Tenminste, dat is normaal zo. 

Myanmar is een land wat duidelijk in opkomst is. Zo miste wij scooters op de openbare weg in Yangon. Elke Aziatische stad heeft een gigantische hoeveelheid aan scooters en motoren op de weg. Ze zijn goedkoop, snel en makkelijk te besturen. Maar niet zichtbaar in het straatbeeld van Yangon.

Totdat je de stadsgrenzen uit rijdt. Dan duiken ze ineens op uit alle kieren en probeer dan maar koel te blijven als chauffeur. Hoewel hij 10 jaar van ons scheelt, blijft onze chauffeur in elke situatie rustig. Tenminste, hij spreekt amper Engels.

Behalve de mooie natuur valt het op dat de reclameborden hier gigantisch groot zijn. TV is hier amper ingeburgerd, alles gaat tegenwoordig via de mobiele telefoon. Voor zo’n 15 euro koop je dan ook 10 Gb aan data en iedereen zit hier de hele dag met zijn telefoon in zijn handen. Er hangt ook overal reclame van een grote telefoonprovider.

En niet alleen dat valt op. Ook genoeg reclame over tandpasta. Dat komt mede doordat veel mensen de hele dag Betelnuts zitten te kauwen. Dit is een rode noot en alles wordt er rood van, dus ook je tanden.

2016-11-05-14-32-08

Van het militaire regime is vrij weinig te merken. Ze zijn alleen aanwezig bij grote boeddhistische bijeenkomsten en bij grote grenscontroles. Wel worden we soms afgeperst door lokale jeugd die geld eist, anders blijven ze voor je auto staan. Om het een beetje legaal te maken, doen ze een dansje voor je auto om je auto te zegenen.

2016-11-05-14-37-03

Morgen gaan we verder de boel onveilig maken in Hpa-an. Wij gaan een grote berg beklimmen en een heleboel grotten bekijken.