Vluchttroubles op zijn Russisch…

Zoals de meeste lezers van ons blog wel weten, wij gaan dit jaar naar Myanmar! Denise en ik hebben ondertussen al tientallen keren gevlogen naar de meest gekke delen van onze wereld. De vlucht naar Myanmar, dit keer met Easyjet Aeroflot Airlines, deed onze wenkbrauwen wel fronzen. We waren wel gewend aan vluchten zonder enige alcoholische versnaperingen, maar dit keer gebeurde er iets wat wij nog nooit hadden meegemaakt. 

Dit keer hadden wij een overstap op Moskou en op Bangkok. Tot aan Moskou ging het zoals elke andere vlucht. Je stapt in, krijgt wat voedsel en je stapt weer uit. Dit keer werden wij opgehaald met een busje, en dat is an sich niet zo erg. Ware het niet dat het -3 graden was in Moskou en het dus behoorlijk koud was. We gingen dus vanuit Nederland van 15 graden, naar -3 graden in Moskou en in Yangon was het op dat moment al 33 graden. Een lekkere verandering van temperatuur dus.

De tweede vlucht begon ook zoals elke andere vlucht. Maar halverwege werden wij getrakteerd op een alarm wat wij nog nooit eerder hadden gehoord in een vliegtuig, gevolgd door een mededeling dat er absoluut niet gerookt mocht worden in het vliegtuig en op de wc. En dat gebeurde niet één keer, maar twee keer. Wij snapten ineens waarom deze vlucht persé een alcoholloze vlucht is. Russen zijn gewoon nog vervelender dan Fransosen. 

Wij kwamen vrij laat aan in Yangon, zo rond een uur of 6. Omdat geld opnemen vrij moeilijk is in geheel Myanmar, en creditcards niet overal geaccepteerd worden, gingen wij meteen op zoek naar een pinautomaat.  Niet overal nemen ze andere valuta’s aan en het is zelfs zo erg dat je een slechtere koers krijgt naar mate de staat van jouw papiergeld is. Zo krijgt een vers uitziende 100 dollar biljet een betere koers dan een slecht uitziende biljet, als deze al wordt aangenomen. Gelukkig stonden er al drie ATMs ons op te wachten, nog voordat wij de douane door waren!

Het maximale wat je per keer kunt opnemen is 300.000 Kyat, wat met de huidige wisselkoers zo’n 220 euro waard is. Het lijkt niet veel, maar dat is het wel. De briefjes gaan maar tot een waarde van 5.000 Kyat. Je krijgt dus een pak papier mee waar je u tegen zegt.  We voelde ons even als rijke rappers. Maar dat bracht ook meteen weer een ander probleem. Waar laat je een stapel van 4cm aan papiergeld? Niet in je portemonnee, die ging niet meer dicht. We hebben het dus maar in onze koffers verstopt. Hopelijk vergeten wij het niet om het er allemaal eruit te halen, want het uitvoeren van papiergeld is strikt verboden en je kunt het nergens ter wereld inwisselen…

Eenmaal uitgepind en door de douane heen, werden wij ontvangen door een vertegenwoordiger van t reisbureau ofzo… We werden afgezet bij het hotel, en zijn daarna nog een hapje gaan eten, om vervolgens keihard te tukken na onze 24 uur durende reis. Want slapen in een vliegtuig, dat blijft toch altijd een vervelend iets om te doen. De volgende dag staat een hele dag rondlopen in Yangon in de planning, dus we moeten wel een beetje fit zijn.