Koppensnellers

Vandaag mochten wij dan eindelijk op bezoek bij de Ibanstam. Met een oversized kano + buitenboordmotor zouden wij erheen gebracht worden. De tocht zou ongeveer 40 minuten duren en Oscar zag er al flink tegenop…
Hoewel het in het begin even wiebelen was, werd het zodra wij vaart maakten al snel een relaxte tocht. Het uitzicht maakte dan ook veel goed.

image

Eenmaal aangekomen kregen wij een korte rondleiding door de longhouse, een primitieve vorm van een rijtjeshuis, waarna wij bij de ‘chief’ thuis werden uitgenodigd. Lunch zou nog even op ons wachten, dus om het gaasje te vullen kregen we kippenvoetensoep en huisgestookte whisky.

image

Tegen verwachting in smaakte het ons prima! Terwijl Tony lekker verder dronk zijn wij op onderzoek uitgegaan. Er bleek ook nog een soort balkon te zijn wat langs de gehele lengte van het longhouse liep.

image

Op het land eronder werden de kippen en andere beesten gehouden.

Voordat we gingen lunchen werd de traditionele dans opgevoerd. Er werd ons verteld dat wij goed moesten opletten, want daarna werd verwacht dat wij meededen!

image

Na al het gedans had iedereen wel trek. Gelukkig was de lunch klaar en konden wij aan tafel. Of hoe je dat ook noemt als je op de grond eet…

image

Wat ons het meeste is bijgebleven is de sambal. Superlekker, maar ook superheet. In de pittigste versie zaten 70 pepers!

Hierna overhandigden wij onze geschenken aan de chief. Deze werden direct onder alle bewoners eerlijk verdeeld.

image

Kennelijk werd het gewaardeerd, want we mochten 37 handen schudden en de Brandy was binnen een half uur op!

Tot slot kregen wij nog les in het schieten met een traditionele blaaspijp. Gelukkig geen live targets maar een bullseye op een piepschuim bord.

image

image

Achteraf zijn we blij dat we er niet zijn blijven slapen. Bij terugkomst in ons hotel begon het flink te stormen en kwam het met bakken naar beneden.

image

Helaas werd hierdoor besloten onze jungletocht niet te doen, omdat het te gevaarlijk was. Erg jammer, maar gelukkig hadden we bier en een mooi uitzicht op de donderwolken.

De volgende dag moesten we al weer vroeg uit de veren om naar Kuala Lumpur te reizen.