Atoombom en een tyfoon

Als je lekker weer wilt in Japan, dan zijn de zomermaanden juli en augustus niet de meest geschikte maanden om te gaan. Ook in Nagasaki was het weer lekker 35 graden, maar dat werd onderdrukt door een tyfoon die langs de westkust van Japan heen raasde. Dat betekende veel regen, hevige windstormen en veel bewolking.

IMG_7726Nagasaki kent een rijkelijk Nederlands verleden. Hier werd voor het eerst handel gedreven met het westen, nadat de VOC de Portugezen hadden weggejaagd. Hierdoor heb je nog wat straatjes die naar Holland zijn vernoemd, her en der zijn wat Nederlandse vlaggen te zien en er is een museum over dit hele gebeuren. Er is onder meer te zien hoe dikke westerse mannen (inclusief spleetogen) zich vol vraten aan Japanse en Nederlandse lekkernijen, de uitvindingen die wij naar Japan hebben gebracht zoals een klok en een kanon. Als klap op het Amsterdamse kanon, euh vuurpijl, staat er ook nog een zielig boompje die onze Koning Wimpie zelf heeft geplant.

IMG_8118Daarnaast heeft Nagasaki natuurlijk ook een minder leuke geschiedenis. Ook hier is een atoombom gevallen. Welliswaar een kleinere met wat minder impact, maar het deed genoeg schade om direct zo’n 75.000 mensen te doden, plus nog eens 75.000 indirecte slachtoffers. Het park om de slachtoffers te herdenken is minder groot dan die van Hiroshima, maar waar die van Hiroshima vooral gericht is om grote groepen mensen te ontvangen, is die van Nagasaki een stuk compacter en daardoor komt het beter tot zijn recht. Verder staan er een boel westere standbeelden in van zustersteden.

 

Het museum over de atoombom is meer gericht over de preventie ervan dan wat de schade ervan was voor de stad zelf. Nagasaki was in de tijd van de Tweede Wereldoorlog ook geen grote stad. Het was ook niet eens de eerste, tweede, of derde keus van de Amerikanen om Nagasaki te bombarderen. De bom is louter op Nagasaki gegooid omdat het weer simpelweg wat beter was, waardoor de Amerikanen alles konden filmen. Daar komt nog eens bij dat steden in Japan in die tijd voornamelijk uit houten gebouwen bestonden. Door de bom werden de meeste bluseenheden van Nagasaki weggevaagd, waardoor er door aanhoudende branden vrijwel niets van Nagasaki over bleef. Daarom hangt het museum vol met oude foto’s en filmpjes van hoe het er vooral vroeger uitzag en met foto’s van daarna.

Gelukkig was er ook nog wel wat leuks te doen. We hadden van te voren een boottochtje gereserveerd naar IMG_7961Gunkanjima eiland. Dit is een verlaten eiland wat tot 40 jaar geleden bewoond werd door mijnwerkers die daar in een grote kolenmijn van Mitsubishi werkten. Het eiland had alle nodige voorzieningen die je nodig hebt om een klein dorp in zijn levensbehoeften te voorzien. Inclusief een Pachinkopaleis. Om het eiland beter weerstand te geven tegen het woeste water, is het vormgegeven als een gevechtsboot. Helaas werd de mijn gesloten toen de kolenprijs drastisch inzakte door opkomst van petroleum, waardoor ook alle mensen terugkeerden naar het vaste land. Een jaar later werd het eiland door een tyfoon getroffen en sindsdien ziet het er ingevallen uit wat het een duister sfeertje meegeeft. Vanwege de tyfoon mochten we niet aanmeren om de gebouwen van dichtbij te bekijken, maar een boottochtje van een kleine 2 uur was wel even lekker. Denise heeft zelfs een handdoekje gewonnen tijdens een potje Rock-Paper-Scissors.

2014-08-02 12.05.59Om tenminste nog wat meer cultuur op te snuiven zijn we nog langs wat andere museums geweest. In de tijd dat de Hollanders handel begonnen te drijven met de Japanners, begon het Christelijk geloof ook een intrede te krijgen in Japan. Dit werd alleen niet in dank afgenomen, waardoor er een kruistocht tegen de Christenen werd gehouden en het geloof voor bijna 300 jaar verboden was. Het meest bekend zijn de 26 gelovigen die, nadat ze zelf van Kyoto naar Nagasaki moesten lopen, opgehangen werden. In Nagasaki zijn ze uiteindelijk gekruisigd, wat nu een klein bedevaartsoort is geworden voor Japanse Christenen. Behalve relikwieën heeft het museum ook nog oude Nederlandse wereldkaarten. Deze bleken nog redelijk accuraat te zijn voor een tijd zonder Google Maps.

2014-08-03 09.34.50Wij hadden oorspronkelijk nog een dagje strand gepland, maar dat viel dus letterlijk in het water. In al die jaren die wij in het zomerseizoen reizen moest het er toch een keer van komen dat het weer ons zou beletten om dingen te doen. In plaats lekker door Nagasaki rondlopen hebben we dit keer ons volledig aangepast aan de Japanse traditie van zoveel mogelijk shoppen. Of zoals alle lokale kinderen in de arcadehallen rondhangen en dan muntjes gooien. Waarbij wel gezegd moet worden dat deze een stuk beter voor de speler staan afgesteld dan die dingen op de kermis.

Nu zijn we onderweg terug naar Tokyo waar we nog eer gaan shoppen, Mount Fuji gaan beklimmen en een dagje Disneyland gaan doen!