Phnom Penh city tour

Vandaag werden we opgehaald door onze privé chauffeur met gids. Superrelaxte manier om de stad te bekijken! De eerste stop die we maakten was de Royal Palace. Om te beginnen is het een prachtig complex en is het verschil in architectuur met Vietnam, China en Japan een aangename verandering. De daken zijn gelaagd en op de punten zijn er Naga (slangen) te zien. Ook houden de sterke garuda het dak op z’n plaats.

IMG_3740

Het hoogtepunt is het bezoek aan de zilveren pagoda. Zoals de naam al verraad is er veel zilver te vinden. Dit zit voornamelijk in de 5000+ zilveren vloertegels. Helaas ligt er bijna overal tapijt en kan je deze bijzonder dure vloer nauwelijks zien. In het midden van de pagoda staat een 90kg zware boeddha van goud. Verder zijn er veel vitrines met boeddhistische en hindoeïstische relikwieën.

Na de Royal Palace gingen we naar de National Museum. Het is vooral gericht op de Ankor periode van Cambodja. Er staan veel beelden die overgebracht zijn van de Angkor tempels. We hadden gelukkig een museumgids die ons de achtergrond van de verschillende exposities kon vertellen en we hebben van hem veel geleerd over het boeddhisme en het hindoeïsme. Er zijn nou eenmaal veel standbeelden van de verschillende goden in verschillende posities die allemaal een verhaal met zich meedragen.
Hierna was het tijd voor lunch. Zoals alle toeristen met een guided tour werden we naar een toeristenrestaurant gebracht. Dat zag je uiteraard ook meteen in de prijs terug! Gelukkig was het eten te doen en waren er niet teveel luidruchtige Chinezen.

Toen werd het tijd voor de wat meer serieuze bestemmingen van onze tour. Eerst gingen we naar Tuol Sleng Genocide Museum, ook bekend als de S21 prison. In betere tijden was dit een middelbare school, maar toen de Kmer Rouge in 1975 aan de macht kwam werd deze plek omgevormd tot gevangenis. Hier nam de Kmer Rouge iedereen in de buurt van Phnom Penh gevangen die mogelijk tegen het regime was. Zo’n 16.000 mensen zijn hier gefolterd en daarna naar het dichtbij gelegen Killing Field gebracht.
We hebben de mazzel gehad één van de weinige overlevenden, Bou Meng, te mogen ontmoeten. Zijn verhaal maakte de verschrikkelijke werkelijkheid van toen tastbaar.
IMG_3892

Enigzins geëmotioneerd gingen we vervolgens naar de Killing Fields van Choeung Ek. Wat er hier gebeurd is, daar zijn gewoon geen woorden voor. De meeste massagraven zijn inmiddels opgegraven en de overblijfselen in een stoepa ondergebracht. Helaas zijn hier zoveel mensen vermoord dat we soms letterlijk nog om stukken bot en kleding van slachtoffers heenliepen. De meeste mensen zijn hier langzaam om het leven gebracht. ‘s Avonds werd er harde muziek gespeeld en werden mensen simpelweg doodgeknuppeld en in het geval van kinderen doorgeslagen tegen een boom. Ik kan voor ons allebei spreken dat dit één van de heftigste ervaringen van ons leven is geweest.
IMG_3926

IMG_3960

Na de Killing Fields hadden we toch echt behoefte aan een sterke borrel. Vooral omdat eigenlijk iedereen hier mensen aan het regime is kwijtgeraakt, zoals ook onze gids die zijn oom en neven, nichten en vrienden heeft verloren. We zijn daarom naar ons favoriete restaurant gegaan. Wat goed voedsel en lieve mensen al niet kunnen doen! Wat mij betreft de kracht van Cambodja. Ze blijven allemaal positief kijken naar de toekomst, ondanks dat de Khmer Rouge 2 miljoen mensen heeft vermoord van de 8 miljoen inwoners, dan moet je wel sterk in je schoenen staan om niet bij de pakken neer te gaan zitten!