Shoot it like it’s hot!

Vandaag brachten we een bezoek aan de Cu Chitunnels. We werden dit keer niet zo vroeg opgehaald, pas om 9 uur. Dit keer ook een stuk minder relaxed vervoer. Een oude schoolbus… Als een stel trollapen zijn we helemaal achterin gaan zitten. Daar troffen we een aantal gezellige mensen aan, hoewel er één nog z’n kater aan het uitslapen was. De wegen in Vietnam zijn nogal crappy en helaas voor ons ook de vering van de bus. Tijdens de 4 uur durende rit werden we regelmatig van onze stoelen gelanceerd.

Voordat we naar de tunnels gingen, stopten we eerst bij een Cao Dai tempel in Tay Ninh. De religie is een mix van boeddhisme, confucianisme, taoïsme, hindoeïsme en christendom. We waren daar rond het middaguur toen er een dienst gaande was. Na 10 minuten gezang had ik het binnen wel gehad en ben ik buiten de boel gaan bekijken. De buitenkant is minstens even mooi en de tempel zelf heeft wat weg van een kerk.

image

Een half uur later was het tijd om verder te gaan. Omdat bussen maar 40km/uur mogen duurde het nog zeker 1,5 uur voordat we bij de tunnels aankwamen

Het terrein waarin de tunnels zich bevinden bestaat tegenwoordig voornamelijk uit jungle. Tijdens de oorlog werd het zwaar gebombardeerd om de Vietnamezen uit hun tunnels te drijven. De gids liet ons verschillende boobytraps zien, bunkers waar van Amerikaanse wrakstukken nieuwe wapens gemaakt werden en de foxholes.

Hierna kregen we de mogelijkheid om te schieten met wat zwaardere wapens. Nog best duur, $1 – $1,5 per kogel! Maar in Nederland krijg je niet zo snel de kans om met een AK-47 of een op een buggy gemounte M30 te schieten. Als een kind zo blij heb ik verschillende dierentuinbeesten aan gort geschoten. Nou ja de plaatjes daarvan 😉

Toen iedereen uitgeschoten was mochten wij ook zo’n tunnel door, een speciaal voor toeristen dat dan weer wel. Voor de originele tunnels is de gemiddelde toerist te dik. In de tunnel is het erg krap, je moet hurkend dat ding door en het is ontzettend warm en benauwd. Er zijn 3 niveau’s en hoe dieper je in de tunnel komt hoe kleiner het wordt. We waren dan ook erg blij na een kleine 100 meter weer daglicht te zien. Gelukkig was er buiten een pomp om het vuil en zweet van ons af te wassen!

Toen was het weer tijd om terug te gaan. We dachten dat we bij ons hotel afgezet zouden worden, maar in plaats daarvan werden we in het toeristengebied gedumpt. Beetje jammer… Gelukkig bleek het maar een kwartier lopen vanaf ons hotel te zijn.
‘s Avonds zijn we teruggegaan naar het toeristengebied om wat te gaan drinken. Hier zijn de Spice Girls, naveltruitjes en waterpijpen nog hardstikke hip. We zijn bij de meest foute bar neergestreken en hebben ons de rest van de avond daar prima vermaakt.