Laatste dag

Na dit blog een tijd verwaarloosd te hebben is het tijd om onze reis door Noord Korea verder te beschrijven!

Een must-see volgens onze gidsen zijn de Pyongyang Film Studios. Onder de westerse bezoekers ook wel bekend als ‘Cholliwood’ (een samentrekking van chollima en hollywood) Qua opzet heeft het wat weg van de Hollywood film studios. Bijna alle geweldige koreaanse films worden hier opgenomen. Deze films gaan uiteraard voornamelijk over de oorlog met Japan en Amerika.
Het geheel bestaat uit een aantal grote kantoorgebouwen waar het betere knip-en-plakwerk en het inspreken van de films plaatsvindt. Los van de overweldigende hoeveelheid propaganda en foto’s van alle keren dat de Kim’s op bezoek waren, was het er voornamelijk erg leeg en stil… In een achterafkamertje waar we in mochten werden geluidseffecten aan een film toegevoegd. Nou heb ik daar niet veel verstand van, maar de jaren-80 zijn hier kennelijk nog niet vertrokken. Na een paar keer oeh en aaahh gezegd hebben werden we weer in ons busje geladen. Op naar waar het echte filmwerk plaatsvindt!

IMG_9367

Na 5 minuten rijden ben je er dan, op de set! In een nagebouwd historisch dorp, waar de geschiedenisfilms zich afspelen, is het een drukte van jawelste. Kennelijk is dit 1 van de toeristische trekpleisters van het land, want overal zie je groepen Chinezen en Russen. De gids van de filmstudio vertelde van de verschillende films die hier opgenomen werden en hoe vaak de Kim’s hier op bezoek waren geweest. Volgens hem was Kim Jong-Il een groot filmfanaat, zijn favoriete film ‘Gone with the wind’ en zijn favoriete actrice Elisabeth Taylor. Na deze verhelderende informatie liepen we een Chinese jaren 30 straat in, gevolgd door een Japanse straat en een Zuid Koreaansestraat. Allemaal compleet met ouderwetse reclameposters en uithangborden. Een welkome verandering van de Noord-Koreaanse propaganda!

Uiteindelijk belandde we in het Europese gedeelte, waar allerlei Europees uitziende gebouwen stonden. Het had wel wat weg van een bergdorp in Oostenrijk, alleen was het er 35 graden zonder bergen en Heidi. Gelukkig konden we in 1 van de gebouwtjes wat verkoeling zoeken en wat drinken. We kregen ook gezelschap van 1 van de regisseurs. Een interessante man die overduidelijk een passie had voor z’n vak en apetrots was op het ontmoeten van… je raadt het al… Kim Jong-Il.

IMG_9407

 

 

 

 

 

 

 

Tijd voor de lunch. Gelukkig weer met onze gidsen! Dit keer had ik geen zin in het toeristenvoer en na wat gelach van Pyong mocht ik dan toch die interessant uitziende ‘cold noodles’ die zij ook voorgeschoteld kregen. Man wat was dat lekker! Het lijkt een beetje op de verschillende soorten noodlesoepen die ik in Japan heb gegeten, maar dan koud en erg pittig!

IMG_9420

 

 

 

 

 

 

 

Vervolgens gingen we naar de Pyongyang machinery en equipment exhibition. In eerste instantie wisten we niet goed wat we hiervan moesten verwachten. Het meeste wat we tot nog toe gezien hadden was nogal verouderd en niet bijster interessant. Het bleek toch een aardige tentoonstelling te zijn, niet zozeer vanwege technologisch hoogstaande dingen of de foto’s van de Kims, maar wel vanwege de grote machines en Noord-Koreaanse auto’s. Daarna werden we naar een andere tentoonstelling gebracht, dit keer over de dagelijkse voorwerpen van de Noord-Koreaan. Een grote verzameling van kleding, meubelen en medicatie wat menig inwoner waarschijnlijk nog nooit gezien heeft.

Hierna gingen we naar het circus. Een voorstelling waar Herman Renz bij in het niet valt. Nu ben ik niet zo’n circusfanaat en we hadden van een andere toerist gehoord dat er ook een schietbaan was! Nadat we verlost waren van het circus had Oscar toch de stoute schoenen aangetrokken en onze gidsen gevraagd of we erheen konden. Ze waren niet erg blij met ons ‘last minute’ uitstapje en er moest veel over gebeld worden, maar uiteindelijk kregen we te horen dat het mocht!

De schietbaan was uiteraard niets vergeleken met wat je in Nederland aantreft. Er wordt geschoten met wat wij als antieke wapens bestempelen en het is de normaalste zaak van de wereld om op kippen te schieten. (Voor $100, dat dan weer wel) Oscar en ik hadden het genoegen om met een Luger te schiessen. Veteraan Oscar kon het alleen af met de lieftallige soldate die het wapen voor hem laadde. Ik, als veteraan Call of Dutysoldaat, kreeg privélessen van Pyong. Uiteindelijk bleek het toch niet aan mij te liggen dat ik bar weinig raak schoot. Kennelijk waren die wapens slecht onderhouden, waardoor de kogel een afwijking krijgt bij het afvuren. Desalniettemin supervet dat ik mijn eerste real-life schietervaring in Noord Korea heb mogen opdoen!

IMG_9666

 

 

 

 

 

 

 

Toen was het toch wel tijd om te eten. Onze gidsen hadden een speciale afscheidsmaaltijd geregeld, traditioneel indoor BBQ-en! Uiteraard in een kleine ruimte ver weg van de gewone Koreanen. Na het eten begon de karaoke, dit blijkt toch iets typisch Aziatisch te zijn! Wat ons meer verbaasde was dat onze gids Pyong ook enorm goed kon zingen. De serveersters vonden het na veel gesmoes een briljant idee om Pyong met mij te laten dansen. Eigenlijk best wel ongemakkelijk, maar gelukkig vond Oscar het niet zo erg! Als afsluiter van de avond gingen we naar een pretpark. De inwoners van Noord-Korea krijgen eenmaal per jaar de mogelijkheid om naar het pretpark te gaan, dus we hadden redelijk wat bekijks. Oscar had nog steeds veel last van z’n ‘Pyongyang-belly’ en deed het wat rustiger aan. Gelukkig had Pak ook niet zoveel zin in al die misselijkmakende attracties, dus die hield Oscar gezelschap. Pyong als echte stoere man ging met mij mee. Uiteindelijk werd hij toch wel erg misselijk ( !!). De botsautootjes waren een betere keuze waar iedereen wel zin in had. Alleen hadden Oscar en ik een ander idee bij botsautootjes, namelijk dat je tegen elkaar aan gaat botsen. Noord-Koreanen daarentegen rijden braaf rondjes zonder te botsen. Jammergenoeg kwamen we daar pas achteraf achter, nadat we enkele koreanen de stuipen op het lijf hadden gejaagd en ongetwijfeld wat blauwe plekken hadden bezorgd. Vrouw achter het stuur, Noord-Koreaan tegen de muur!