Arirang

IMG_0150We beginnen de dag met het bezoeken van een begraafplaats. De Revolutionary Martyrs’ Cemetery. Hier liggen de gesneuvelde strijders van de laatste twee oorlogen die Noord Korea gevoerd heeft.  Nou zijn begraafplaatsen niet echt mijn favoriete plek, maar deze bleek uiteindelijk zeker de moeite waard. Alle overledenen die hier begraven liggen hebben een buste boven hun graf en de begraafplaats ligt aan de top van een heuvel en kijkt uit op Pyonyang. Een geweldig uitzicht over de stad! Maar daarvoor kwamen we uiteraard niet. Volgens onze gidsen lagen hier, naast een hoop andere kopstukken, de vrouw en ook de moeder van Kim Il Sung. Daar moesten we een bloemetje leggen en natuurlijk even braaf buigen uit respect.

 

Na dit ietwat emotioneel beladen uitstapje voor onze gidsen, vervolgden we onze weg naar de dierentuin. Pyongyang Zoo was een van de minst favoriete plekken van onze gids Pak. Zij vindt het erg zielig dat de beesten daar opgesloten zitten en is mede daarom vegetarisch. Hoewel wij niet zo’n fan zijn van Aziatische dierentuinen was dit wel weer 1 van de momenten waardoor we wat dichter bij de ‘gewone’ bevolking konden komen. Wat dat betreft stelde de dierentuin ons ook niet teleur, veel beesten in kleine hokken in de brandende zon… Er waren wel wat interessante keuzes wat dat betreft de dieren die ze hielden. Naast de standaard tijgers, leeuwen etc, waren er ook verschillende soorten honden. Wat wij normaal hier als huisdier hebben, zit daar in de dierentuin! Onze gidsen luisterden dan ook met verbazing dat wij die beesten als huisdier houden. (Is dat niet gevaarlijk dan?) Na de honden gingen we het aquarium in. Gelukkig was dat wat beter onderhouden dan de buitenverblijven en de visjes zagen er goed uit. Toen begon onze speurtocht; zoek het Oscarvisje! Dit is na het bezoek aan de verschillende aquaria in China en Japan de ‘running gag’ geworden en even later hadden we Oscar inderdaad gevonden!IMG_0156
Geen bezoek aan de dierentuin is compleet zonder de reptielen te bezoeken. Vandaag hadden we mazzel, de schildpadden vonden het tijd voor een orgie. Waarop onze gids Pyong exclameerde: They’re fucking!
In de middag gingen we naar de bowlingbaan. Niet echt mijn favoriete bezigheid, want ik bak er niks van… Gezellig was het gelukkig wel en er was bier, dus dat maakte het een stuk dragelijker.

 

‘s Avonds was het dan eindelijk zover, de Arirang Mass Games. Wij dachten altijd dat het een show was om te laten zien hoe tof Noord Korea is, maar ze beelden eigenlijk hun hele geschiedenis uit. De focus ligt uiteraard bij de geweldige prestaties van Kim Il Sung, de oorlog met Japan en de Koreaanse oorlog. Arirang zelf is een Koreaans volksverhaal over een verliefd stelletje die uit elkaar worden gehouden door een landheer.

IMG_0298

De show wordt gehouden in de Pyongyang May Day Stadium, een van de grootste stadions ter wereld. De stukjes van de show op tv vallen in het niet bij de enormiteit in het echt. De achtergrond wordt gevormd door 20.000 schoolkinderen met grote boeken. Telkens wordt een pagina voorgehouden met een kleur waardoor het geheel een gigantisch mozaïek wordt. De show duurde 90 minuten en we hebben onze ogen uitgekeken. Ook onze gidsen vonden het geweldig en er werden door hen wat traantjes weggepinkt toen Kim Jong Il herdacht werd.

Helaas hebben wij altijd de pech vervelende Nederlanders tegen te komen. Zo ook nu. Ze zaten in op de rij achter ons en kraakte het geheel af. Van hoe zielig het was voor die kindjes om gedwongen te worden daaraan mee te doen tot de dure toegangskaarten. Van dat soort mensen snap ik niet waarom ze uberhaupt naar deze show en dit land zijn gegaan. Lijkt mij dat je dat van te voren wel al weet. .