Het is stil aan de overkant

Genoeg over seks, nu gaan we het maar weer eens hebben waarom we hier ook alweer zijn. Vandaag zijn wij na een lange nacht met nachttrein aangekomen in Dandong om opgewacht te worden door een Engels sprekende Chinese reisleidster. Helaas kon zij dit alleen via een app van haar telefoon. Wij voelde de bui al hangen, dit ging een hele lange dag worden met Babylonische miscommunicaties. Het begon al toen zij dacht dat wij hier alleen maar kwamen kijken naar Noord-Korea en wij geen hotel hadden geboekt. Maar gelukkig voor ons had zij een vriendje die Engelse les gaf die haar Chinees naar Engels vertaalde. We komen er wel….

Maar wonderbaarlijk sprak hij goed Engels! En hij was ook niet op zijn mondje gevallen. Hij vertelde kleurlijk over de Friendship bridge en hoe zij dachten dat deze door Amerika was gebombardeerd. Daarna zijn we naar het meest Oostelijke stukje Chinese muur geweest. Het blijft wonderbaarlijk hoe de Chinezen deze hebben gebouwd. Maar wat nog veel wonderbaarlijker was, was dat je nog geen 2 meter verwijderd bent van Noord Korea! Er ligt dan wel een slootje tussen, maar je hebt een mooi uitzicht over Korea.

Nouja, Korea. Korea heeft expres er gebouwen en gewassen neergezet om te laten zien dat ze ook sterk zijn. Echte spierballentaal. Waar er op de Chinese kant van de rivier boten met neonverlichting als een kerstboom en gebouwen met alle kleuren van de regenboog staan, die ‘s avonds extra vel zijn, heeft Korea ook maar een gebouw met lichtjes voorzien. Gewoon omdat het kan. Gevoed door Chinese elektriciteit, dat dan weer wel.

Wij hebben ook een boottocht over de rivier gemaakt in een prive speedboot. Behalve dat die lekker snel ging, kom je ook langs plekken waar Koreaanse soldaten aan het oefenen zijn (met vooruit staren) en het gewone volk maar uit zinloos steentjes in de sloot gooit. Als je zwaait, zwaaien sommige terug, som reageren ze niet of krijg je een trapgebaar na. Geef ze eens ongelijk, het is tenslotte bijna aapjes kijken.

Morgen vertrekken wij om 10 uur richting Pyongyang. Om 10:05 komen wij bij de Noord Koreaanse grens aan, waar onze spullen onderzocht gaan worden. Het eerste wat ik weggooi is mijn Vrij Nederland. Hierin staat dat Pol Pot, Mao Zedong, Staling en Lenin de grootste moordenaars zijn en dat de SP geld heeft gekregen van de Chinese Communistische Partij. Ondanks dat ik vermoed dat de grensbewakers geen Nederlands kunnen, ga ik het er niet op wagen dat hij 10 keer over Mao gaat lezen.

Daarna is het volledige radiostilte voor de komende week. Geen internet, geen telefoon en geen laptop, alleen bij de de gedachte ik tril al. Dus tot over een week of over 4 maanden, maar dan zijn we wel een stuk afgevallen 😉